Geriausi obuolių pyragų receptai

Kiekvienais metais atėjus naujam rudens sezonui, sodas mus visus apdovanoja savo gausiomis gėrybėmis. Turgelius ir prekybos centrus užkariauja vietinės obuolių rūšys. Kiekvieną kartą aplankius giminaičius, gyvenančius kaime ar tiesiog turinčius savo sodus, sugrįžtate su lauktuvėmis – obuoliais. Ir nors su obuoliais galima prigaminti pačių įvairiausių patiekalų, užkandžių, užtepėlių, pagardų – nesutiksime tokio žmogaus, kuriam ruduo nesiacocijuotųsi su šiltu kepamo obuolių ir cinamono derinio kvapu. Ko gero, kiekviena šeimininkė turi savo tradicinį obuolių pyrago receptą, kuris yra perduodamas iš kartos į kartą. Na o mes šį kartą išrinkome geriausius receptus iš viso pasaulio, tad savo svečius galite nustebinti iškepdami net kelių rūšių pyragus vienoje kepimo formoje.

Obuolių, imbiero ir graikinių riešutų pyragas

Jums reikės: 1,5 puodelio (puodelis yra 250ml) miltų, paruoštos tešlos – gali būti sluoksniuota mielinė ar bemielė – pagal jūsų pasirinkimą, 0,3 puodelio cukraus, 0,5 arbatinio šaukštelio cinamono, 2,5 valgomo šaukšto šviežiai tarkuoto imbiero, 0,5 arbatinio šaukštelio druskos, 1,5kg nuluptų ir smulkiais kubeliais supjaustytų obuolių, 0,75 puodelio smulkintų graikinių riešutų, 0,5 puodelio rudojo cukraus, 0,5 puodelio kambario temperatūros nesūdyto sviesto.

Gaminimo eiga: įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Kepimo formą išklokite paruošta tešla iki pat kraštų. Viename dubenėlyje sumaišykite cukrų, cinamoną, 2 valgomus šaukštus miltų, 1,5 valgomo šaukšto smulkinto imbiero, 0,25 arbatinio šaukštelio druskos, kubeliais smulkintus obuolius. Viską gerai išmaišykite. Visą šią masę sudėkite ant išklotos tešlos kepimo formoje. 15 minučių palaikykite šaldytuve. Kitame dubenėlyje sumaišykite smulkintus graikinius riešutus, 1 valgomą šaukštą smulkinto imbiero, 0,25 arbatinio šaukštelio druskos. Viską sumaišykite su kambario temperatūros nesūdytu sviestu iki pasidarys vientisa masė. Šią masę sukrėskite ant obuolių masės ir kepkite orkaitėje 180 laipsnių temperatūroje 60-70 minučių. Jei viršus pernelyg greitai pradeda skrusti – uždenkite pyragą kepdami folija ir ją nuimkite tik kepimo pabaigoje. Išėmus iš orkaitės vėsinkite pyragą mažiausiai 4 valandas. Tai pyragas, kurio skonis tik sodrėja jam pastovėjus ilgiau – tad galite apsišarvuoti kantrybe ir atrasti naujų skonių.

Karamelizuotas sūrio – obuolių pyragas

Jums reikės: 14 saldžių krekerių, 0,75 puodelio cukraus, 1 valgomas šaukštas cukraus, 0,5 puodelio ištirpinto nesūdyto sviesto, 500g sūrio kremo, 0,75 puodelio kambario temperatūros grietinės, 1 vanilės ankšties su pašalintomis sėklomis, 2 didelio kambario temperatūros kiaušinių, 2 didelių, nuluptų ir susmulkintų obuolių.

Gaminimo eiga: įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Susmulkinkite krekerius ir sumaišykite su 0,5 valgomo šaukšto druskos bei ištirpintu sviestu. Šia mase išklokite kepimo formą ir kepkite 15-20 minučių. Išėmę iš orkaitės 15-20 min. leiskite atvėsti. Sūrio kremą išmaišykite kartu su 0,3 puodelio cukraus ir likusia druska. Sukrėskite gretinę ir vanilės ankštį. Galiausiai sumuškite kiaušinius. Dar kartą viską gerai išmaišykite. Gautą masę supilkite į atvėsusį pyrago pagrindą. Kepkite orkaitėje 30-35 min. kol kraštai apskrus, tačiau centras liks šiek tiek minkštokas. Išėmę palikite atvėsti bent 2 val. Ištirpinkite 0,3 puodelio cukraus ant nedidelės ugnies karščiui atspariame inde. Sukrėskite supjaustytus kubeliais ir nuluptus obuolius į ištirpusią cukraus masę. Viską toliau tolygiai šildykite ant silpnos ugnies, kol obuoliai taps švelniai gražios auksinės spalvos. Tai turėtų trukti apie 12 min. Įpilkite 3 valgomus šaukštus vandens ir masę kaitinkite dar 2-3 min. Nukėlę nuo ugnies, leiskite obuolių masei visiškai atvėsti. Tuomet tolygiai šaukštu paskirstykite ant atvėsusio iškepusio sūrio dalies. Skanaus!