5 patarimai, kaip išvengti maisto gaminimo kvapų

Svogūnai, žuvis, kiauliena, daugelis kepinių aliejuje – puikūs ir skanūs gaminant, tačiau dažną gamintoją „apdovanojantys“ savo gan aštriais kvapais, kurie lieka ne tik virtuvėje, tačiau pamiršus uždaryti duris, ar pamiršus uždaryti spintos duris – tais aitriais ir lengvai neišsivėdinančiais kvapais padengia ir daugelį kitų daiktų. Daugelis egzotiškų prieskonių mišinių, specifiniai receptai – visa tai sukelia ne tik skonio jutiklių pasitenkinimą, bet ir galvos skausmą, kaip nebūti namuose porą dienų su tais ne visada maloniais kvapais. Visi žinome tą jausmą, kai tenka išeiti iš namų, o tas kepamų kotletų kvapas išeina drauge su jumis į viešumą.

Tad šie 5 patarimai turėtų lengvai padėti išspręsti jūsų nepageidaujamų kvapų, sklindančių iš virtuvės, pašalinimą:

1. Viryklės uždengimas. Geriausias prevencija nuo nemalonių kvapų – neleidimas jiems įsisenėti ir pasklisti ne tik po virtuvę, bet ir po kitas patalpas. Tad, baigę gaminti , nuvalykite visus įmanomus viryklės paviršius, nuriebaluokite, na o jei nepasisekė ir gaminant kaip reikiant kas nors išbėgo ant pačios viryklės – kvapus puikiai naikina citrinos ar maistinio acto koncentratai sumaišyti su vandeniu. Atlikus valymo darbus ir leidus prasivėdinti kvapams, tiesiog uždarykite viryklės dangtį iki kito naudojimo.

2. Atverkite langus. Tai vienas efektyviausių ir natūraliausių nemalonių kvapų šalinimo būdas – gaminti atvėrus langus. Išvis, patariama viryklę įrengti kuo arčiau natūralių vėdinimo šaltinių. Dažnai, kai svetainė yra sujungta su virtuve į vieną didelę erdvę, gaminant reiktų nepamiršti ir įjungti visu pajėgumu gartraukio – tai ne tik padės išvengti nepageidaujamos drėgmės namuose, tačiau sugers ir dalį nemalonių kvapų.

3. Uždekite žvakę. Ypač po kepinių aliejuje keptuvėje, dar ilgai išlieka tas specifinis ne itin malonus kvapas, tad patariama, baigus gaminti, tiesiog uždegti patalpoje aromatinę žvakę. Žvakė su natūraliais eteriniais aliejais – bene geriausias pasirinkimas, kadangi paskleis po namus neįkyrų ir švelnų kvapą, tuo pačiu panaikindama gaminimo kvapų likučius.

4. Prieskoniai. Cinamono lazdelės, anyžius, gvazdikėliai – stiprūs ir puikūs pagalbininkai naikinant blogus maisto gaminimo kvapus. Sumaišykite paminėtus prieskonius norimomis proporcijomis, užkaiskite dubenėlį su vandeniu ar obuolių sidru. Ir keletą minučių pavirkite visą mišinį, kol pajusite po virtuvę, o vėliau ir po visus namus sklindantį malonų kvapą. Šie prieskoniai dar ir puiki prevencija nuo peršalimo ir bakterijų, sugrįžus namo iš žvarbaus rudeninio oro.

5. Tvarka. Atrodo, anokia čia naujiena, tvarkinga virtuvė – kvepianti virtuvė, tačiau kiekvienas esate susidūrę su situacija, kai iš nuovargio tiesiog paliekate tuos kelis indus kriauklėje su mintimi, kad išplausite ryte, ar kai grįšite po darbo. Dažna situacija – tų indų tiek prisikaupia, kad nebelieka net iš ko valgyti. Na ir, be abejo, visas šis kaupiamas „gėris“ netrukus pradeda skleisti kvapus, o jei dar ir patalpos nevėdinamos. Tad paprasta ir auksinė taisyklė – gaminkite ir iš karto tvarkykitės, plaukite indus, šluostykite paviršius. Nepatingėkite po gaminimo tiesiog greitai prasišluoti ir pačios virtuvės bei su drėgnu skuduru išplauti grindų. Tam puikus pagalbininkas – vienkartinės valymo drėgnos servetėlės. Ir išvalo puikiai, ir riebalus pašalina, ir palieka gaivų kvapą. Vis tik, jei nenorite po gaminimo iš karto pulti ir plauti prisvilusių puodų, keptuvių – tiesiog užpilkite karštu vandeniu su keletu lašų ploviklio ir palikite iki kada turėsite laiko viską susitvarkyti. Tai ne tik palengvins patį plovimo procesą, bet ir užkirs kelią nemalonių kvapų sklidimui.